Hoe China van de handel in Bitcoin naar het creëren van zijn eigen Crypto ging

  • De Chinese yuan was in 2014 goed voor 71% van alle Bitcoin-handel.
  • In 2017 verbood de Chinese regering de handel in alle gedecentraliseerde crypten in de regio.
  • Nu is ze van plan om haar eigen munt te lanceren om de digitalisering en het internationale gebruik van de yuan aan te moedigen.

De afgelopen tien jaar heeft China een turbulente relatie gehad met de cryptocentrische markt. Terwijl het op een gegeven moment een van de grootste krachten in de industrie was, hebben Chinese investeerders zich in 2020 bijna allemaal teruggetrokken.

Nu is de Chinese regering van plan om opnieuw op de golf te rijden met haar eigen cryptocurrency aanbod, dat ergens volgend jaar zal worden gelanceerd.

Het is geen geheim dat China een van ‘s werelds grootste productiecentra en financiële markten heeft, met een waarde van ongeveer 45 biljoen dollar. Met een lage inflatie van ongeveer 3% is de Chinese economie relatief stabiel en investeringswaardig, zelfs in het licht van de aanhoudende handelsoorlog tussen de VS en China.

Door zijn omvang heeft China een grote invloed op de crypto-markt, met name wat betreft de prijsbewegingen. De recente regelgeving die door de regering is opgelegd, heeft het voor de burgers echter moeilijk gemaakt om handel te drijven.

In plaats daarvan is China van plan de industrie te domineren met zijn eigen cryptocurrency, die dient als digitaal equivalent van zijn fiatvaluta, de RMB. In ontwikkeling sinds enkele jaren zou het digitale equivalent het fysieke geld langzaam moeten vervangen.

In dit artikel onderzoeken we hoe China een leider is geworden in de digitale valutaruimte en hoe het van plan is om aan de top te blijven.

De opkomst en ondergang van de Chinese Crypto-dominantie

China is altijd een dominante kracht geweest in Crypto Trader. In 2013, toen de media-aandacht voor Bitcoin nog vrijwel onbestaande was, waren Chinese bedrijven al begonnen het te accepteren als betaalmiddel.

Een verbod op Bitcoin door de Chinese overheid dwong hen echter om deze beslissing vrij snel terug te draaien.

Enkele van de grootste digitale valutawissels van dit moment, waaronder Huobi en Binance, werden opgericht en hebben hun hoofdkantoor in China. Op een gegeven moment in 2014 gaven rapporten aan dat de Chinese yuan ten minste 71% van alle Bitcoin-handel wereldwijd voor zijn rekening nam.

In september 2017 kwam daar echter een einde aan. Na maanden van speculatie legde de Chinese overheid formeel een algemeen verbod op alle Initial Coin Offerings (ICO) op. Twee weken later werd het verbod ook uitgebreid naar alle cryptocentrische valuta beurzen. Ambtenaren beweerden dat de verkoop van penningen wel degelijk plaatsvond:

“illegaal en verstorend voor de economische en financiële stabiliteit van China.”

Terwijl bedrijven hebben geprobeerd het verbod te omzeilen, zijn de Chinese autoriteiten snel geweest om ze te sluiten. In 2019 voegde de regering enkele van de grootste aan cryptografie gerelateerde websites toe aan haar landelijke zwarte lijst op het internet, die in de volksmond de ‘Great Firewall of China’ werd genoemd.

De toekomst van cryptokringen in China: Digitale Yuan

Slechts enkele maanden na het ICO- en cryptowisselverbod hebben de autoriteiten van de People’s Bank of China (PBOC) plannen onthuld voor een Central Bank Digital Currency (CBDC). Het project kreeg de bijnaam ‘digitale yuan’ en werd geleid door een onderzoeksinstituut dat al in 2014 werd opgericht.

In tegenstelling tot de traditionele cryptocurrency’s zou de Chinese overheid de digitale yuan uitgeven en teruggeven. Dit zou de Centrale Bank in staat stellen om transacties te controleren en haar eigen beleid ten aanzien van de uitgifte van munten te bepalen.

In maart 2018 zei een ambtenaar van het PBoC dat digitale valuta’s ‘onvermijdelijk’ waren en dat de centrale bank graag haar eigen concurrerende oplossing wilde ontwikkelen. De digitale yuan zou grensoverschrijdende transacties vereenvoudigen, waardoor Chinezen in het buitenland te allen tijde toegang hebben tot hun fondsen en deze kunnen omwisselen.

Vergelijkbaar met het doel van Facebook om de Weegschaal toegankelijk te maken voor gebruikers wereldwijd, zou de Chinese munt in theorie het gebruik van de yuan internationaal doen toenemen.

Waarom de Digitale Yuan waarschijnlijk zal slagen

In tegenstelling tot het grootste deel van de ontwikkelde wereld is een aanzienlijk percentage van het Chinese betalingsecosysteem al digitaal en zonder contant geld. Tussen mobiele QR-code en contactloze betaalinterfaces konden de Chinezen credit- en debetkaarten volledig overslaan.

Volgens een rapport van American Express is China’s mobiele betalingsinfrastructuur bijna 50 keer zo duur als de Amerikaanse markt. Een groot deel van deze groei kan worden toegeschreven aan bedrijven van eigen bodem, WeChat en AliPay, die samen een marktaandeel van meer dan 90% hebben.

Een artikel in de New York Times vatte de grondrealiteit samen als:

“Bijna iedereen in de grote Chinese steden gebruikt een smartphone om voor zo’n beetje alles te betalen.”

Met het gerucht dat de digitale yuan geïntegreerd is in deze apps bij de lancering, zou de adoptiegraad veel hoger moeten zijn dan in welk ander land dan ook. Hoewel een officiële releasedatum niet is bevestigd, meldt de Nikkei Asian Review dat de token waarschijnlijk zal worden getest op de Olympische Winterspelen van 2022.

Momenteel worden er proeven uitgevoerd in de Chinese steden Shenzhen, Suzhou, Chengdu en Xiong’an. Volwaardige uitgifte kan al volgend jaar plaatsvinden.

Afgezien van de veelbelovende vooruitzichten van de penning, is het de moeite waard om op te merken dat Chinese individuen en bedrijven nog steeds bijdragen aan de bredere cryptocurrency markt.

Hoe China zich over de cryptocurrency-industrie ontfermde

Lang voordat China met plannen kwam voor de digitale yuan, waren decentrale cryptokringen zeer populair in de regio. Van Bitcoin tot Ethereum en nieuwere projecten, Chinese burgers investeerden aanzienlijk in bijna elke penning.

Het begon allemaal in het begin van 2010 toen China uitgroeide tot het grootste Bitcoin-mijncentrum ter wereld.

Twee redenen verklaren waarom Chinese organisaties erin slaagden om hun Bitcoin-mijnbouwactiviteiten in grote mate te laten groeien. Een robuuste hardware supply chain en verschillende stimuleringsprogramma’s van de overheid waren de sleutel tot de groei.

Toen Bitcoin in 2009 voor het eerst op het toneel verscheen, kon iedereen met een relatief krachtige desktopcomputer of zelfs laptop bijdragen aan de veiligheid van het netwerk.

Echter, door een steeds groter wordend aantal mijnwerkers is de moeilijkheidsgraad van Bitcoin binnen een paar jaar exponentieel gegroeid. Het is nu extreem moeilijk voor individuele mijnwerkers om van het proces te profiteren.

Zo ontstonden de mijnpools, die – zoals hun naam al doet vermoeden – rekenhulpbronnen uit verschillende bronnen bundelen om een enkele Bitcoin te ontginnen. De beloning wordt dan verdeeld over alle leden, afhankelijk van de individuele bijdrage.

ASIC-specialisatie

Een paar jaar later ontdekten cryptocurrentliefhebbers een nieuwe mijnbouwtechniek die gebruik kon maken van speciaal ontworpen hardware om Bitcoin-blokken te ontginnen. Deze speciale hardware, genaamd Application-Specific Integrated Circuits (ASIC’s), overtrof de traditionele consumentenhardware veruit in termen van prestaties en efficiëntie.

In 2013 werd een Chinees hardwarebedrijf genaamd Canaan Creative de eerste fabrikant die een ASIC-machine speciaal voor Bitcoin-mijnbouw creëerde. Binnen enkele maanden sloten andere Chinese bedrijven, zoals Bitmain, zich aan bij de strijd en brachten ze hun eigen concurrerende oplossingen op de markt.

Omdat ASIC’s de traditionele oplossingen overtreffen, hadden de Chinezen vrij lang de overhand in de Bitcoin-mijnbouw. In 2013 schoot de waardering van de cryptografische markt omhoog, waardoor fabrikanten en mijnwerkers werden uitgerust met de middelen om hun productie op te schalen.

Sommige Chinese ondernemingen zoals Bitmain hebben zelfs hun eigen mijnboerderijen in China opgericht. Dit brengt ons bij de tweede reden waarom de natie floreerde als een Bitmain-mijngigant:

De geboorte van Chinese mijnbouwbedrijven

Sinds de tweede helft van de 20e eeuw heeft China het grootste deel van zijn snelle groei doorgemaakt via de industrialisatie. De overheid biedt bedrijven dan ook tal van financiële stimulansen en subsidies, vooral in regio’s die tot nu toe weinig ontwikkeling hebben gekend.

Cryptocurrency mining is een vrij geautomatiseerd proces dat weinig menselijk toezicht vereist. Daarvan profiterend zetten ondernemers enorme ASIC-boerderijen op in afgelegen regio’s van China waar het economisch gezien het meest zinvol is.

Door deze boerderijen strategisch te baseren in de buurt van bronnen van hernieuwbare energie, konden ze ook de vruchten plukken van de goedkope en grenzeloze elektriciteitsvoorziening. Aangezien elke moderne ASIC-mijnwerker ongeveer 1350 watt stroom verbruikt, kan zelfs een klein verschil in elektriciteitsprijzen de financiële levensvatbaarheid van een grote mijnbouwonderneming veranderen.

China’s dominantie in de cryptografische mijnbouw is tot op de dag van vandaag doorgegaan, ondanks het verbod op bijna elke gedecentraliseerde penning. Als enige fabrikant van voor cryptografie geoptimaliseerde ASIC-hardware blijft China tot nu toe onbetwistbaar.

Collusie en corruptie: Is de Chinese mijndominantie een punt van zorg?

De concentratie van Chinese mijnboerderijen heeft de afgelopen jaren veel stof doen opwaaien in de crypto-gemeenschap. Velen beweren dat de trend heeft geleid tot collusie en de centralisatie van de belangrijkste digitale valuta.

In 2015 was de helft van alle mijnwerkers op het Bitcoin-netwerk naar verluidt ergens in China gevestigd, zij het onder vier verschillende mijnbouwpools. Een Reutersrapport onthulde dat in 2019 Chinese mijnwerkers maar liefst 66% van de wereldwijde Bitcoin-hasj in handen hadden.

Bitcoin en de overgrote meerderheid van de andere cryptocurrency’s zijn ontworpen om op een gedecentraliseerde manier te functioneren, zonder het toezicht van de autoriteit in fictieve valuta. De gebruikersbasis van de alpha-crypto moet in staat zijn om zijn eigen beslissingen te nemen.

Aangezien mijnwerkers het recht hebben om te stemmen over de geldigheid van nieuwe transacties, kan één enkele entiteit die controle heeft over het netwerk gevaarlijk zijn. In het verleden zijn kleinere digitale valuta’s al het slachtoffer geworden van 51%-aanvallen, waardoor slechte actoren geld uit de portemonnee van onschuldige gebruikers kunnen halen.

De 51%-aanval

Ethereum Classic, een van de top 30 van de cryptokringen op basis van marktkapitalisatie, kreeg begin 2019 te maken met een aanval van 51%. Volgens Donald McIntyre, de oprichter van Etherplan, controleerde een mijnwerker kortstondig 60% van het hasjtarief van het netwerk. De onbekende actor had onevenredig veel toegang tot de blokketen.

Cryptocurrency Exchange Coinbase gaf later een release uit waarin staat dat de aanvaller maakte uit met $ 460.000 waarde van Ethereum Classic. Uiteindelijk kregen eerlijke mijnwerkers de controle over de kwaadwillende acteur terug. De schade was echter al aangericht.

De maker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, legde deze oplossing uit in zijn originele whitepaper uit 2009. Hij schreef:

“Als een meerderheid van de CPU-vermogen wordt gecontroleerd door eerlijke knopen, zal de eerlijke keten het snelst groeien en elke concurrerende keten overstijgen.”

Met andere woorden, een cryptocentrale heeft een meerderheid van de mijnwerkers nodig om eerlijk te zijn. Hoewel geen enkele partij tot nu toe heeft geprobeerd het Bitcoin-netwerk aan te vallen, vrezen velen dat overmatige centralisatie van mijnbouwhardware in China tot een catastrofe zou kunnen leiden.

De uittocht van de Chinese mijnboerderijen en het zwembad

Gelukkig lijkt de Chinese regering er niet op gebrand om de mijnindustrie te laten floreren. In 2018 stelde de centrale staatsplanner van China, de National Development and Reform Commission, voor om de crypto-mijnbouw volledig te verbieden.

De commissie noemde e-waste en een hoog energieverbruik als de belangrijkste motieven voor een verbod. Het nieuws weerklonk in de hele cryptogemeenschap en zorgde ervoor dat de mijnbouwpools voortijdig werden gesloten.

Geografische centralisatie is sowieso een slecht idee voor Chinese mijnwerkers, gezien het feit dat één enkele weersgebonden gebeurtenis de infrastructuur zou kunnen verwoesten. In augustus 2019 registreerde een mijnboerderij in de Chinese provincie Sichuan een schade ter waarde van 1 miljoen yuan (140.000 dollar) nadat een overstroming tientallen machines had verwoest.

Uit angst voor een officieel verbod namen Chinese mijnwerkers hun hardware mee naar verre uithoeken van de wereld op zoek naar goedkope energiebronnen. Ze vestigden zich uiteindelijk op een grote verscheidenheid aan locaties, waaronder een afgelegen stad in Canada, en plekken in Rusland, Mongolië en Iran.

De Chinese commissie herriep later elke mogelijke beslissing om de mijnindustrie van het land te elimineren.

Waar de Chinese gebruikers van cryptocurrency vandaag de dag staan
Dankzij het uitwisselingsverbod van 2017 hebben Chinezen vandaag de dag geen officiële kanalen meer om cryptocrèmes met grote namen aan te schaffen. In 2018 vertegenwoordigde de Chinese yuan slechts 1% van de wereldwijde Bitcoin-transacties, volgens de Asia Times.

Het gevolg hiervan is dat elke handel in de regio waarschijnlijk op een peer-to-peer manier plaatsvindt, waarbij kopers en verkopers rechtstreeks met elkaar ruilen. Hoe dan ook, het lijkt erop dat veel Chinese investeerders geloven dat Bitcoin een veel betere hedge is dan de Chinese yuan.

Te midden van de stijgende spanningen in de handelsoorlog tussen de VS en China, zorgden Chinese investeringen naar verluidt voor een sterke stijging van de waardering van Bitcoin met 15%. Tegelijkertijd daalde de waarde van de yuan sterk ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

China lijkt nu klaar om de digitale yuan vrij te geven tegen 2021, vertraagd door de COVID-19 pandemie. BeInCrypto meldde al eerder dat Securities Times, Starbucks, McDonald’s en 17 andere high profile bedrijven de penning al aan het testen zijn, vanaf april 2020.

Met de verwachting voor de digitale yuan op een recordhoogte, lijkt het steeds waarschijnlijker dat China de eerste natie ter wereld zou kunnen worden die een succesvolle Centrale Bank Digitale Valuta heeft.

This entry was posted in Bitcoin. Bookmark the permalink.